Fotografia jako dokument: jak obiektyw uchwyca historię.
Przemożnymi składnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki przynoszą winu trzy z pięciu fundamentalnych smaków: słodki, kwaśny oraz gorzki. W każdym czy też razie, istnieje wielka ilość substancji w gronach, które zapewniają smak. Substancje te są obecne w drobnych liczbach (ocenianych czasami w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dają winogronom specjalistyczny smak, formułowany, jako smak istotny. Smak podstawowy cechuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych odnajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Wskutek tego istotne jest, żeby tłoczenie zajmowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w czasie kiedy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego winogrona mają ten sam aromat, lecz odmienny bukiet.
1. Czytaj dalej
2. Więcej informacji
3. Przejdź do strony
4. Otwórz link
Historia malarstwa renesansowego: główne postacie i ich dzieła.