Fotografia jako dokument: jak obiektyw uchwyca historiÄ™.
Przemożnymi skÅ‚adnikami smaku w winogronie sÄ… cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy zwiÄ…zki przynoszÄ… winu trzy z piÄ™ciu fundamentalnych smaków: sÅ‚odki, kwaÅ›ny oraz gorzki. W każdym czy też razie, istnieje wielka ilość substancji w gronach, które zapewniajÄ… smak. Substancje te sÄ… obecne w drobnych liczbach (ocenianych czasami w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dajÄ… winogronom specjalistyczny smak, formuÅ‚owany, jako smak istotny. Smak podstawowy cechuje każdÄ… formÄ™ winoroÅ›li. WiÄ™kszość skÅ‚adników smakowych odnajdujÄ… siÄ™ poÅ‚ożone w wewnÄ™trznej części skórki winogrona. Wskutek tego istotne jest, żeby tÅ‚oczenie zajmowaÅ‚o znaczÄ…cÄ… pozycjÄ™ w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić miÄ™dzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem wywodzÄ…cym z zastosowanej odmiany winoroÅ›li, w czasie kiedy bukiet jest reprezentatywnym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykÅ‚ad, dwa wina z tego samego winogrona majÄ… ten sam aromat, lecz odmienny bukiet.
1. Czytaj dalej
2. Więcej informacji
3. Przejdź do strony
4. Otwórz link
Historia malarstwa renesansowego: główne postacie i ich dzieła.